Învățați cum să vă protejați în mediul online cu acest ghid de bune practici

  • Asigurați-vă că aveți software-ul de securitate actualizat: Având cel mai recent software de securitate, browser-ul de internet și sistemul de operare reprezintă cea mai bună apărare împotriva virușilor, malware și altor amenințări online!

    Automatizați actualizările de software: Numeroase programe software vor fi conectate și actualizate automat pentru a se apăra împotriva riscurilor cunoscute. Activați automat actualizările dacă aceasta este o opțiune disponibilă!

    Protejați-vă dispozitivele conectate la internet: Împreună cu calculatoarele, telefoanele inteligente, sistemele de jocuri și alte dispozitive de internet au nevoie de protecție împotriva virușilor și programelor malware!

    Plug și scanare: Dispozitivele USB și alte dispozitive externe pot fi infectate cu viruși și programe malware. Utilizați software-ul de securitate pentru a le scana!

  • Blocați-vă datele de conectare: Fortificați-vă conturile online activând cele mai puternice instrumente de autentificare disponibile, cum ar fi biometrice, chei de securitate sau un cod unic prin intermediul unei aplicații de pe dispozitivul dumneavoastră mobil. Numele dumneavoastră de utilizator și parolele nu sunt suficiente pentru a proteja conturile cheie precum e-mail, contul bancar și social media!

    Asigurați-vă că parola este o propoziție: o parolă puternică este o propoziție cu o lungime de cel puțin 12 caractere. Concentrați-vă pe propoziții sau expresii pozitive pe care vă place să le gândiți și sunt ușor de reținut (de exemplu, „Iubesc muzica country.”). Pe multe site-uri, puteți folosi chiar spații!

    Cont unic, parolă unică: având parole separate pentru fiecare cont, ajută la atenuarea infractorilor cibernetici. Cel puțin, separați-vă activitatea și conturile personale și asigurați-vă că conturile dumneavoastră critice au cele mai puternice parole!

    Scrieți parolele și le păstrați în siguranță. Toată lumea poate uita o parolă. Mențineți o listă care este stocată într-un loc sigur și securizată de la computer. Alternativ, puteți utiliza un serviciu ca un manager de parole pentru a urmări parolele!

  • Link-urile din e-mail, tweet-urile, postările și publicitatea online sunt adesea modul în care infractorii cibernetici încearcă să vă compromită informațiile. Dacă vă pare suspicios, chiar dacă știți sursa, este mai bine să ștergeți sau, dacă este cazul, să o marcați ca nedorită!

    Obțineți cunoștințe despre hotspoturile Wi-Fi: Limitați tipul de afacere pe care o efectuați și ajustați setările de securitate de pe dispozitiv pentru a limita cine poate accesa dispozitivul dvs!

    Protejați-vă banii: Când efectuați tranzacții bancare și cumpărături, asigurați-vă că site-ul este securizat. Căutați adrese de internet cu „https://” sau „shttp://”, ceea ce înseamnă că site-ul ia măsuri suplimentare pentru a vă ajuta să vă asigurați informațiile. Niciodată să nu furnizați informații personale pe un site web ce are adresa web prefixată cu „http://”!

  • Păstrați ritmul cu noi modalități de a rămâne în siguranță: verificați site-urile web de încredere pentru cele mai recente informații și împărtășiți-le prietenilor, familiei și colegilor și încurajați-i să fie înțelepți online!

    Gândiți-vă înainte să acționați: fiți precauți în privința mesajelor care cer să acționați imediat, mesajelor care oferă ceva prea bun ca să fie adevărat sau care vă cer informațiile personale!

    Salvați-vă fișierele: protejați-vă munca, muzica, pozele și alte informații digitale prin crearea unei copii electronice și salvând-o în singuranță!

  • Mai sigur pentru mine, mai în siguranță pentru toată lumea: Lucrurile pe care le faceți online au un efect și în lumea offline. Vă puteți crea o reputație pozitivă în lumea cibernetică prin aplicarea unui set de reguli ce vă vor ajuta să vă gestionați mai bine confidențialitatea și securitatea datelor personale!

    Postați despre alții așa cum ați posta despre voi!

    Ajutați autoritățile să lupte împotriva infracționalității cibernetice: raportează furtul de identități și finanțe sau alte infracționalități cibernetice!

  • Informațiile cu caracter personal sunt precum aurul. Prețuiți-le. Protejați-le: Informațiile despre dumneavoastră, precum istoricul cumpărăturilor sau al locației, sunt foarte valoroase. Gândiți-vă cine are acces la aceste informații și cum sunt ele colectate prin diverse aplicații sau site-uri web!

    Fiți conștienți în legătură cu ce se distribuie! Actualizați setările de securitate și confidențialitate ale serviciilor web astfel încât să vi se potrivească. Este chiar recomandat să limitați ce și cu cine faceți schimb de informații!

    Distribuiți cu grijă! Înainte de a posta despre dumeavoastră sau altcineva, gândiți-vă cum v-ar putea afecta. Luați în considerare ce informații sunt expuse, cine le-ar putea afla și cum ar putea să fie folosite!